« Terug

Bruine kikvors (kikker)

Details

Categorie
Wetenschappelijke naam Rana temporaria
Opmerkingen

In 1969 minder talrijk dan de groene kikker

Bron 16
Link http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_kikker
Bijzonderheden

Kikkers en padden vallen onder de wetenschappelijke orde Anura in de klasse van de amfibieën. Anura betekent letterlijk zonder staart en dit is het grootste verschil met alle andere amfibieën. Ze ontwikkelen wel een staart, maar deze verdwijnt tijdens de gedaanteverwisseling van visje tot volwassen dier [de metamorfose]. Amfibieën zijn koudbloedige dieren die een deel van hun bestaan in het water doorbrengen en een deel op het land.

Vroeger werden kikkers vaak kikvorsen genoemd. Het belangrijkste verschil tussen kikkers en padden is dat padden een volledig ontwikkeld orgaan van Bidder hebben, terwijl dat bij de kikkers in het verloop van de evolutie gedegenereerd is. Dit orgaan is bijzonder omdat het mannetje eicellen kan laten aanmaken en zo als het ware mannetjes in vrouwtjes kan veranderen. Kikkers overwinteren in de modder van sloten, padden kruipen in de grond, soms met groepjes bij elkaar. De padden komen in het voorjaar weer uit hun schuilplaats en trekken dan massaal naar de waterrijke gebieden waar ze geboren zijn. Hun ultieme vijand bij deze trek is dan ook de auto. Nog enkele verschillen, padden hebben een wat pokdalige huid en voelen wat ruwer aan, kikkers zijn over het algemeen veel gladder, padden lopen wat meer terwijl kikkers veel beter springen. De vochtige heide is bij voorkeur het leefgebied voor de heidekikker, groene en bruine kikker, maar ook de gewone pad en soms de rugstreeppad.
Bij zowel de kikkers en de padden zijn de vrouwtjes duidelijk groter dan de mannetjes. Goed te zien bij de paddentrek in het voorjaar, je ziet dan vaak een vrouwtjes pad met het mannetje op haar rug.

De bruine kikker, zo’n 10 cm lang, is heus niet altijd bruin maar ook wel geel, zelfs rood, en soms wel of niet gevlekt. De paring vindt al plaats in maart. Eind januari 2014 was er bij Vara’s Vroege Vogels al een waarneming van kikkerdril van de bruine kikker. De metamorfose is compleet na 2 tot 3 maanden, maar het is ook bekend dat de dikkopjes ook in het water kunnen overwinteren. Het is een echt nachtdier. Eet voornamelijk klein dierlijk voedsel zoals insecten, spinnen en wormen.