Gedragsregels

samen ongestoord genieten van de heide

Honden aan de lijn

Op de Gorsselse heide kan iedereen genieten van de natuur. Je mag je hond meenemen, maar wel aan de lijn. Graag leggen we uit waarom.

Honden hebben van nature een jachtinstinct. Daarom zijn bijna alle wilde dieren bang voor honden, ook als ze niets doen. Vogels die een paar keer verstoord worden, verlaten hun nest en laten hun kroost achter. Ook herten, reeën, hazen en andere dieren slaan op de vlucht, wanneer ze zich door een hond bedreigd voelen. In hun vlucht kunnen ze gewond raken. Bovendien kunnen ouderdieren in hun vlucht hun jongen kwijtraken. 

 

 

Niet alle bezoekers vinden honden of paarden op de heide prettig. Veel mensen hebben geen last van los lopende honden. Toch is er ook een grote groep mensen die bang is voor loslopende honden of paarden.

Onze grazers kunnen door een hond besmet raken.In het gebied grazen runderen. Zij kunnen besmet worden met een parasiet die veel honden bij zich dragen: de neospora canium. De parasiet is de belangrijkste oorzaak van verwerpen van het kalf bij dragende koeien.

Ook kunnen de grazers zich bedreigd voelen als je dicht met honden langs ze loopt. Ze kunnen dan agressief gedrag vertonen. Blijf dus met honden ruim uit de buurt van de runderen en loop om de kudde heen. 

 

Mountainbikers

Het is enkel toegestaan om over de aangegeven mountainbike paden te fietsen en niet dwars over de kwetsbare natuur op de heide. 

Gebruik de aangegeven route voor Gorssel-zuid via Komoot, Alltrails of andere MTB apps. Houd rekening met andere gebruikers op oversteekplaatsen en gecombineerde paden. Vergeet niet je tijden de uploaden in Strava, ben jij de snelste?

 

 

Ruiters

Op de Gorsselse heide zijn ruiterroutes aangegeven. Het is enkel toegestaan om stapvoets op de heide te rijden in verband met opstuivend zand, gaten en overlast voor andere gebruikers. Het is niet toegestaan om buiten de ruiterpaden met je paard in de vennen te gaan. De vennen zijn de meest kwetsbare stukken natuur van de heide en worden gauw vertrapt door de paarden.

De kern van de heide is enkel voor ruiters rondom te gebruiken indien de runderen niet op de heide staan en de hekken open zijn (winter en voorjaar). Op andere momenten is enkel de doorgang vanaf de Reeverdijk naar de Gerritslagmanstraat – Deventerdijk kruising open. Natuurlijk kun je alle prachtige rechte zandpaden rondom de heide gebruiken voor een galopje.

Er wordt momenteel gewerkt aan beter aangegeven ruiterroutes en verbindingen naar andere routes zoals richting Joppe en de mogelijkheid voor het parkeren van trailers.

De Vennen

De vennen op de Gorsselse heide worden gevuld met regenwater, nauwelijks door voedselrijker grondwater. Dit voedselarme water levert een bijzondere vegetatie en rijke libellenpopulatie op. Zelfs in heel Europa zijn er nog maar weinig van dit soort voedselarme vennen. Honden, maar ook paarden en mensen verrijken het water door het ‘vuil’ aan hun poten/benen en door hun ontlasting. Daardoor verdwijnen zeldzame planten en libellen.