Boek

Marke Gorsselse Heide

Dit boek gaat over de Gorsselse Heide, het laatste restant van een 5.000 hectare groot heidegebied tussen Gorssel en Ampsen en tussen Almen en Dorth. 120 hectare is er nog over met heel bijzondere natuur: natte heide.  De provincie Gelderland beschouwt het als topnatuur.

Het boek beschrijft het bijzondere initiatief van inwoners van Gorssel om zich gezamenlijk over de heide te ontfermen. Ze doen dat met een marke nieuwe stijl, een oorspronkelijk uit de middeleeuwen stammende samenwerkingsvorm van boeren om grond te beheren. Dat samen beheren is op de Gorsselse Heide eveneens aan de orde. Als inwoners zetten ze de schouders eronder voor de natuur. Het is baanbrekend, zoals het ook nieuw is dat de overheid een natuurterrein aan zo’n burgerinitiatief gunde.

Reden genoeg om dat alles vast te leggen in een boek. In de vorm van interviews komen betrokkenen aan bod. Initiatiefnemer Jacques Duivenvoorden, Marke-voorzitter Andrea van Schie, oud-minister Cees Veerman, wetenschapper Rosalie van Dam, landschapsecoloog Harm Smeenge, oud-voorzitter van IJssellandschap Bernard Assink en de burgemeester van Lochem Sebastiaan van ’t Erve. Elk geeft zijn eigen kijk op de Marke Gorsselse Heide.

De schoonheid en de bijzonderheid van de flora en fauna in deze natuurparel is vastgelegd een schitterende foto’s. Ze zeggen meer dan duizend woorden. Het vele beeld geeft dit boek een extra dimensie.

Zonder de hulp van velen was dit boek nooit tot stand gekomen. Het bestuur van de Stichting Marke Gorsselse Heide maakte de uitgave mogelijk. Een goed besluit, want er is voor de natuur en de samenleving iets bijzonders gerealiseerd, dat het waard is om vast te leggen in een uitgave en in een speciale feestelijke bijeenkomst op 30 oktober 2017. Zoals burgemeester Sebastiaan van ’t Erve het in dit boek zegt: ‘Af en toe mogen we wel wat trotser zijn op wat we in de gemeente hebben bereikt. Heel veel dingen die gebeuren vinden we met onze Achterhoekse achtergrond eigenlijk vanzelfsprekend, want dat doe je gewoon. Maar sommige initiatieven zijn niet gewoon, zoals de Marke Gorsselse Heide. Dat is uniek.

Een belangrijk klankbord was Jacques Duivenvoorden. Hij dacht mee, las alles en adviseerde. Fotografen brachten prachtig materiaal aan. Veel dank ook aan de geïnterviewden die hun tijd beschikbaar stelden. Het Boekenschap in Zelhem verzorgde de vormgeving, de correctie en de drukwerkbegeleiding. Het mooie resultaat is ernaar. De Gorsselse Heide waardig.

Veel leesplezier,

 

Hans Siemes, auteur

 

Wandelingen op verzoek

Wandelen op afspraak met een groep, bijv. familie of (buurt-) vereniging, onder begeleiding van een natuurgids over de Gorsselse Heide is op verzoek mogelijk.
Stuur hiervoor een mail naar Marleen Raats

Word heidemaatje

Lezingen