Op vrijdagavond 17 mei is er op de Gorsselse Heide een vleermuizenexcursie. Twee, op dit gebied deskundige, gidsen van IVN Eerbeek (Herman Heskamp en Chris Holtslag) zullen deze excursie verzorgen. De wandeling start op de hoek Reeverdijk/Elzerdijk in Eefde en duurt ongeveer twee uur. De start is om 21.00 uur.

Voor deze wandeling is aanmelding verplicht (maximale aantal deelnemers is 24 deelnemers). Aanmelden kan bij Lambert Kouwenberg: Lkouwenberg142@gmail.com of telefonisch: 0575 540978. Bij regen en/of harde wind gaat de excursie niet door.

Mystiek en mysterieus: twee woorden die het leven van vleermuizen beschrijven. Mystiek, voorbij de normale menselijke perceptie van horen, zien en voortbewegen. Vliegen met je handen, kijken met je oren en slapen hangend aan je benen, beschrijft het leven van de vleermuis. Mysterieus is zijn nachtelijke verschijning en zijn onhoorbare, grillige vlucht aan de avondhemel. Vleermuizen hebben best wel goede ogen maar jagen en navigeren doen ze met geluid dat het best omschreven kan worden als sonar (sound navigation and ranging). Een techniek die gebruik maakt van geluid om voorwerpen te detecteren. Vleermuizen zijn vliegende zoogdieren die geluid uitstoten via hun bek en/of neus om vervolgens de echo’s te verwerken met hun oren. De frequentie waarmee dat gebeurt ligt boven de menselijke gehoorgrens. Dit noemen we ultrasoon. Moderne apparatuur is in staat om dit geluid om te zetten naar frequenties die voor ons hoorbaar zijn. Hierbij valt op dat verschillende soorten vleermuizen, verschillende te onderscheiden geluiden produceren wat betreft frequentie, ritme en toonhoogte.

Tijdens de wandeling proberen we de verschillende soorten te laten horen en vertellen we hoe vleermuizen wonen en jaarrond leven.