Een Speciaal Jubileumbier voor Marke de Gorsselse Heide

Voor het 15-jarig jubileum van Marke Gorsselse Heide, vroeg het bestuur de kleinschalige Markebier Brouwerij uit Eefde om een speciaal bier te brouwen. Dit jubileumbier moest een ode worden aan de natuur van de Gorsselse Heide, waar de beschermde gagelstruik (Myrica Gale) groeit. Deze struik mag normaal gesproken niet geplukt worden, maar tijdens het reguliere onderhoud door vrijwilligers werden katjes en blaadjes verzameld voor het brouwen van een uniek Gagelbier.

Gagel

Gruitbier: Terug in de Tijd met Gagel

Hoewel er veel informatie beschikbaar was over gagel, leverde een zoektocht geen specifiek brouwrecept op. In de middeleeuwen werd gagel, samen met andere kruiden, gebruikt in zogenoemde gruitbieren, voordat hop gangbaar werd. Hop bracht voordelen zoals langere houdbaarheid en meer smaakvariaties, waardoor gagel en andere kruiden steeds minder werden gebruikt. Het oude ambacht van gagelbier brouwen is daardoor grotendeels verloren gegaan, en de brouwers moesten zelf een nieuw recept ontwikkelen.

Een Moderne Interpretatie van een Historisch Bier

Na overleg tussen het bestuur van de Marke en de hobbybrouwers van de Markebier Brouwerij werden enkele brouwexperimenten uitgevoerd. Hoewel er kleine hoeveelheden hop werden toegevoegd voor de smaak en houdbaarheid, blijft het Gagelbier trouw aan zijn historische wortels. De gedroogde gagelkatjes en -blaadjes geven het bier een eigenzinnige smaak, met een bescheiden schuimkraag vergeleken met moderne bieren. Dit authentieke bier is in twee varianten gebrouwen: een “blonde” en een “donkere” versie.

Een Moderne Interpretatie van een Historisch Bier

Na overleg tussen het bestuur van de Marke en de hobbybrouwers van de Markebier Brouwerij werden enkele brouwexperimenten uitgevoerd. Hoewel er kleine hoeveelheden hop werden toegevoegd voor de smaak en houdbaarheid, blijft het Gagelbier trouw aan zijn historische wortels. De gedroogde gagelkatjes en -blaadjes geven het bier een eigenzinnige smaak, met een bescheiden schuimkraag vergeleken met moderne bieren. Dit authentieke bier is in twee varianten gebrouwen: een “blonde” en een “donkere” versie.

Een Interessante Ontdekking uit Oude Geschriften

Tijdens het onderzoek naar de geschiedenis van gagelbier, stuitten de brouwers op een interessant feit uit oude geschriften: om een perfect Gagelbier te brouwen, moeten de katjes en blaadjes van de gagelstruik worden geplukt door volledig naakte heksen bij volle maan. 

Houten Kratjes voor een Bijzonder Bier

Om de Marke-gedachte te versterken, is een sociale werkplaats gevraagd om houten kratjes te maken voor vier flesjes van dit bijzondere bier. Voor 25 euro kun je zo’n kratje aanschaffen via de website van Marke  Gorsselse Heide en steun je meteen de stichting.

Proef een Stukje Geschiedenis

Heb je interesse in een nieuwe ronde van dit unieke bier?Stuur ons een mail en u komt op de lijst. Voor 25 euro kunt u een kratje aanschaffen onze Stichting hiermee steunen.

Gagelbier van de Gorsselse Heide