woensdag 19 juni 2019
Over onze
visie
Lees ons
blog
Werkzaamheden
op de heide
Sinds enige dagen staan er schapen op de Gorsselse Heide. De kudde graast in een verplaatsbaar raster. Door de schapen niet teveel ruimte te geven zullen zij het gras op hun graasplek bijna geheel weg grazen.

 

Bepaalde stukken op de heide worden gedomineerd door graspollen. Deze pollen hebben zich de laatste decennia ontwikkeld tot echte horsen, waardoor de heide erg ongelijk is geworden. Met zo'n ongelijke oppervlak is maaien met een machine niet mogelijk. Handwerk kost te veel tijd. Om de oorspronkelijke heide planten weer hun kans te geven is het belangrijk dat de grassen, die de heideplanten verdringen, afgevoerd worden. Dat mogen de schapen nu gaan doen.

 

Op dit moment zijn de grassen verdroogd, eigenlijk hooi. Deze weidegang met de schapen is een proef. Gekeken wordt of de schapen deze verdroogde grassen willen eten en of ze er voldoende voeding uit halen. Nu na enkele dagen heeft het er alle schijn van dat het kan lukken. Immers de schapen eten van de grassen en lijken zeer tevreden rond te lopen.

 

Over enkele dagen wordt dit experiment geëvalueerd. Bij een positieve uitslag zullen er plannen gemaakt worden voor de verdere aanpak om de vergraste heide.

Met een levende kudde is het weer een heel andere belevenis. Niet alleen voor bezoekers ook voor de reeën die vandaag op afstand keken naar hun nieuwe collega's.