donderdag 23 mei 2019
Over onze
visie
Lees ons
blog
Werkzaamheden
op de heide

Het Gorsselse meertje, ook wel Lutea-ven genoemd, oogt sinds een paar weken als een grote watervlakte. Wie nu over het bruggetje over het Gorssels meertje loopt, merkt dat het water tot aan de planken staat. Hoe is dit te verklaren?

Het waterpeil in Lobith was 10 januari 2018 14.68m boven ANP.
Het grondwaterpeil in het meetpunt aan de Elzerdijk geeft 8.10 meter boven ANP aan.
In het natte voorjaar 2016 was het grondwaterpeil op dezelfde dag 7.85 m. + ANP. 
Op 6 januari 2017 was het grondwaterpeil 7.35 + ANP. Hiermee is aangegeven dat het grondwaterpeil begin januari 75 cm kan variëren.
Op de heide zijn als gevolg van het vele regenwater veel plassen te zien. Het verraadt voor een groot deel de oude slenken.
Vanaf half november is er 215 mm. regenwater gevallen. In de vergelijkbare periode van 2016 was dat 83 mm. De neerslag in de vergelijkbare periode is dus tweemaal zo hoog.
Deze neerslag vloeit naar de laagste punten van de heide, nl. de vennen. Het is prachtig te zien bij het Gorssels meertje.
Dit ven is een grondwater beïnvloed ven. Hetgeen betekent dat de grondwaterstand onder de leemlagen het afvloeien van het regenwater afremt.
Het is dan ook begrijpelijk dat het water in de vennen al de hoogste stand heeft bereikt. Er staat nu 1.35 meter water in het Gorssels meertje gemeten vanaf het meest ondiepe punt.

Nieuws

Natuurwerkgroep zoekt vrijwilligers

Natuurwerkgroep zoekt vrijwilligers

Twee zaterdagochtenden per maand gaan de vrijwilligers van Natuurwerkgroep Gorssel aan de slag op de Gorsselse Heide. Zin om mee te helpen? Je bent meer dan welkom! Op de hei verwijderen we opslag ...

Libellen op de hei

Libellen op de hei

Wereldwijd zijn 6000 soorten libellen bekend. Daarvan komen er in Europa slechts 141 voor, waarvan er in Nederland tot nu toe 71 zijn gezien. Op de Gorsselse Heide zijn deze zomer zo’n 23 soorten w...

Jaarverslag 2017

In 2017 is een symposium georganiseerd in het kader van de afronding van het Natuurherstelplan. Hierbij is in de protestantse kerk in Gorssel een bijeenkomst georganiseerd met diverse vooraanstaand...

Agenda

16 juni 2019

Watermiddag

Wat leeft er op, om en in het water van de Gorsselse Heide?

12 juli 2019

Zomeravondwandeling

De wind gaat liggen, een laatste vogel fluit.

25 augustus 2019

Familiemiddag

 

14 september 2019

Natuurwerkgroep aan de slag

Meehelpen de hei nog mooier te maken?

slide1

De Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied en heeft de potentie dé natuurparel van de Achterhoek te worden. Bijzonder is dat inwoners zelf het herstel en beheer organiseren. Met dat doel werd de Stichting Marke Gorssel Heide opgericht toen dit voormalig militair oefenterrein in 2009 openbaar werd verkocht. De nieuwe eigenaar Stichting IJssellandschap, gelooft in dit lokaal initiatief. Daarmee wordt een historische situatie hersteld. De heide behoorde eeuwenlang tot het markengebied, een onverdeeld gebied dat in gemeenschappelijk gebruik en beheer was van omwonende boeren. Samen met lokale organisaties en inwoners zetten de stichtingen zich in, omdat ze gek zijn van "hun" Gorsselse Heide.

 

Lees meer over de Gorsselse Heide