donderdag 15 november 2018
Over onze
visie
Lees ons
blog
Werkzaamheden
op de heide

koeienBegrazing. Succesvol!


De bladeren aan de bomen beginnen te kleuren. September ligt alweer achter ons. Inmiddels zijn de koeien weer opgehaald en van de heide verdwenen. Daar hebben zij de afgelopen maanden flink hun best gedaan. Echter nu is er niet veel eten meer te halen.

We kijken terug op de vragen die vooraf gesteld waren en nu beantwoord kunnen worden. Om goed vergelijkingsmateriaal te krijgen zijn in het voorjaar zeven PQ (Permanente Kwadranten) gezet verdeeld over het hele gebied. Dit zijn kleine proefvlakken, omheind met prikkeldraad.

De eerste vraag was: doen de koeien zich tegoed aan de jonge dennetjes en berken?

Op het omheinde deel dat door de koeien sinds 2010 intensief wordt, hadden we al gezien dat de koeien de dennen en berken weg aten. Sinds dit jaar is hun graasgebied fiks uitgebreid. Pakken ze dan wel de dennen en de berken en niet alleen het gras? Na drie maanden kan geconcludeerd worden dat de koeien ook op het nieuwe, waar ze extensieve grazen, de dennen en berkopslag aanpakken. Keurig werk, zelfs de wat oudere dennetjes worden aangevreten. De koeien verslinden eerst de jong groene puntjes en later hele stukken van de takjes. De wat grotere berken worden zo hoog mogelijk bij de groene bladeren gepakt; de koe trekt natuurlijk met zijn tong aan die takjes en verorbert ze dan vrolijk. Soms is het krachtenspel zo groot dat ook een wat grotere tak of zelf stammetje afbreekt. Uiteraard wordt al het groen van die takken naar binnen gewerkt. Een perfecte score bij de meerderjarige dennen en berken. Maar ook het jonge opschot op de geplagde delen (na twee groeiseizoenen) wordt keurig aan gepakt door de Blonde d’Aquitaine. Het was vooral interessant om te zien of ze op de plaatsen waar in verhouding weinig te eten is toch deze opslag zouden eten. Ook hier is de uitslag gunstig.
Ook was een vraag:wat gaan de koeien doen met de Gage? Die we juist willen houden. Niets! Zij vreten er niet aan. Wel zie je enige vertrapping omdat ze bij de tussenliggende vuilboom willen komen. Overigens, de vuilboom is voor de koeien blijkbaar het lekkerst. De vuilboom wordt bijna altijd als eerst opgevreten. Ook de klokjesgentiaan ontkomt aan de vraatzucht van deze koeien. De plant heeft giftige trekjes en blijkbaar weten de koeien dat heel goed.

Nieuws

Natuurwerkgroep zoekt vrijwilligers

Natuurwerkgroep zoekt vrijwilligers
Twee zaterdagochtenden per maand gaan de vrijwilligers van Natuurwerkgroep Gorssel aan de slag op de Gorsselse Heide. Zin om mee te helpen? Je bent meer dan welkom! Op de hei verwijderen we opsla...

Water staat tot aan de planken

Water staat tot aan de planken

Het Gorsselse meertje, ook wel Lutea-ven genoemd, oogt sinds een paar weken als een grote watervlakte. Wie nu over het bruggetje over het Gorssels meertje loopt, merkt dat het water tot aan de plan...

WORD HEIDEMAATJE!

WORD HEIDEMAATJE!

De Gorsselse heide is van ons allemaal. Een natuurparel in onze gemeente. Heerlijk om er te genieten. Een plek om trots op te zijn als inwoner en te koesteren. Om de heide mooi te houden moeten we ...

Agenda

24 november 2018

Natuurwerkgroep aan de slag

Meehelpen de hei nog mooier te maken?

28 december 2018

Doorstapwandeling

Maak met natuurgidsen een stevige wandeling over de hei.

slide1

De Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied en heeft de potentie dé natuurparel van de Achterhoek te worden. Bijzonder is dat inwoners zelf het herstel en beheer organiseren. Met dat doel werd de Stichting Marke Gorssel Heide opgericht toen dit voormalig militair oefenterrein in 2009 openbaar werd verkocht. De nieuwe eigenaar Stichting IJssellandschap, gelooft in dit lokaal initiatief. Daarmee wordt een historische situatie hersteld. De heide behoorde eeuwenlang tot het markengebied, een onverdeeld gebied dat in gemeenschappelijk gebruik en beheer was van omwonende boeren. Samen met lokale organisaties en inwoners zetten de stichtingen zich in, omdat ze gek zijn van "hun" Gorsselse Heide.

 

Lees meer over de Gorsselse Heide