dinsdag 11 december 2018
Over onze
visie
Lees ons
blog
Werkzaamheden
op de heide

Koperrode spijkerzwam Chroogompus rutilus.
De heide en haar bosomgeving blijven in alle jaargetijden zeer boeiend terrein. Oktober is de tijd van de paddenstoelen. Uiteraard zijn er veel te vinden. Een van de paddenstoelen specialisten uit ons gebied schreef na het vinden van de koperrode spijkerzwam het volgende:
Deze soort vormt ectomycorrhiza* met naaldbomen, tegelijkertijd parasiteert hij op ectomycorrhizas van Suillus- en Rhizopogon soorten, dus bijvoorbeeld op Koeienboleten en Okergele vezeltruffel. Komt voor op zwak zure tot basische voedselarme zandgrond. Vaak wordt de soort gevonden in de duinen en in de Flevopolders. Nu ook op de Gorsselse heide.
De soort staat op de rode lijst van 2008 als Ernstig Bedreigd, EB, dus een zeer bedreigde soort. Uiterst voorzichtig met de omgeving.
In de buurt vond ik een losliggende Okergele vezeltruffel, ik wist het niet van de relatie met de Koperrode spijkerzwam, maar toen wel een logische vondst.
*Een ectomycorrhiza is een vorm van symbiotische relatie die ontstaat tussen een schimmel symbiont en de wortels van verschillende planten soorten .

Nieuws

Jaarverslag 2017

In 2017 is een symposium georganiseerd in het kader van de afronding van het Natuurherstelplan. Hierbij is in de protestantse kerk in Gorssel een bijeenkomst georganiseerd met diverse vooraanstaand...

Natuurwerkgroep zoekt vrijwilligers

Natuurwerkgroep zoekt vrijwilligers
Twee zaterdagochtenden per maand gaan de vrijwilligers van Natuurwerkgroep Gorssel aan de slag op de Gorsselse Heide. Zin om mee te helpen? Je bent meer dan welkom! Op de hei verwijderen we opsla...

Water staat tot aan de planken

Water staat tot aan de planken

Het Gorsselse meertje, ook wel Lutea-ven genoemd, oogt sinds een paar weken als een grote watervlakte. Wie nu over het bruggetje over het Gorssels meertje loopt, merkt dat het water tot aan de plan...

Agenda

28 december 2018

Doorstapwandeling

Maak met natuurgidsen een stevige wandeling over de hei.

slide1

De Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied en heeft de potentie dé natuurparel van de Achterhoek te worden. Bijzonder is dat inwoners zelf het herstel en beheer organiseren. Met dat doel werd de Stichting Marke Gorssel Heide opgericht toen dit voormalig militair oefenterrein in 2009 openbaar werd verkocht. De nieuwe eigenaar Stichting IJssellandschap, gelooft in dit lokaal initiatief. Daarmee wordt een historische situatie hersteld. De heide behoorde eeuwenlang tot het markengebied, een onverdeeld gebied dat in gemeenschappelijk gebruik en beheer was van omwonende boeren. Samen met lokale organisaties en inwoners zetten de stichtingen zich in, omdat ze gek zijn van "hun" Gorsselse Heide.

 

Lees meer over de Gorsselse Heide