zaterdag 19 augustus 2017
Over onze
visie
Lees ons
blog
Werkzaamheden
op de heide

Koperrode spijkerzwam Chroogompus rutilus.
De heide en haar bosomgeving blijven in alle jaargetijden zeer boeiend terrein. Oktober is de tijd van de paddenstoelen. Uiteraard zijn er veel te vinden. Een van de paddenstoelen specialisten uit ons gebied schreef na het vinden van de koperrode spijkerzwam het volgende:
Deze soort vormt ectomycorrhiza* met naaldbomen, tegelijkertijd parasiteert hij op ectomycorrhizas van Suillus- en Rhizopogon soorten, dus bijvoorbeeld op Koeienboleten en Okergele vezeltruffel. Komt voor op zwak zure tot basische voedselarme zandgrond. Vaak wordt de soort gevonden in de duinen en in de Flevopolders. Nu ook op de Gorsselse heide.
De soort staat op de rode lijst van 2008 als Ernstig Bedreigd, EB, dus een zeer bedreigde soort. Uiterst voorzichtig met de omgeving.
In de buurt vond ik een losliggende Okergele vezeltruffel, ik wist het niet van de relatie met de Koperrode spijkerzwam, maar toen wel een logische vondst.
*Een ectomycorrhiza is een vorm van symbiotische relatie die ontstaat tussen een schimmel symbiont en de wortels van verschillende planten soorten .

Nieuws

Vacature

Vacature

STICHTING MARKE GORSSELSE HEIDE zoekt een bestuurslid. De stichting houdt zich bezig met het beheer van de Gorsselse Heide. Het bestuurslid vervangt de secretaris, maar kan zich ook bezighouden me...

Grazers in de toekomst

Grazers in de toekomst

Opvallende veranderingen op de heide worden zichtbaar. In het bijzonder door de weidepalen die de afgelopen week zijn neer gezet. Hierna een kleine toelichting over het waarom. De afgelopen vijf ja...

Padenplan

Padenplan

We werken aan het herinrichten van de padenAls u de Gorsselse Heide bezoekt ziet u dat de uitvoering van het inrichtingsplan zijn voltooiing nadert. Nu nog de "finishing touch". Onderdeel hiervan i...

Agenda

20 augustus 2017

Excursie bloeiende heide

Beleef de hei op z'n mooist.

09 september 2017

Natuurwerkgroep aan de slag

Meehelpen de hei nog mooier te maken?

24 september 2017

Excursie Natuurherstel, resultaat tot nu toe

Op de hei is de afgelopen jaren veel veranderd.

slide1

De Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied en heeft de potentie dé natuurparel van de Achterhoek te worden. Bijzonder is dat inwoners zelf het herstel en beheer organiseren. Met dat doel werd de Stichting Marke Gorssel Heide opgericht toen dit voormalig militair oefenterrein in 2009 openbaar werd verkocht. De nieuwe eigenaar Stichting IJssellandschap, gelooft in dit lokaal initiatief. Daarmee wordt een historische situatie hersteld. De heide behoorde eeuwenlang tot het markengebied, een onverdeeld gebied dat in gemeenschappelijk gebruik en beheer was van omwonende boeren. Samen met lokale organisaties en inwoners zetten de stichtingen zich in, omdat ze gek zijn van "hun" Gorsselse Heide.

 

Lees meer over de Gorsselse Heide